Friday, May 12, 2017

Sky Way: ... "Индия - Интелигентна страна"!

 Речта на Генералния конструктор на Sky Way, Анатолий Юницкий, произнесена на международното изложение "Интелигентни градове" в Индия.

Уважаеми Партньори,

Пътната мрежа в Индия днес е повече от 4,5 милиона километра; по нея ежегодно загиват около 200,000 души, а повече от един милион получават травми. Плодородна почва, равна по размер на три държави като Израел, днес е погребана под асфалт и траверси. Десет пъти по-голяма територия, по протежение на пътищата е разрушена и замърсена от канцерогенни. С такова темпо, до края на века по пътищата в Индия ще загинат около 20 милиона души и около 100 милиона ще умрат преждевременно. Този брой хора, пострадали от автомобили, вече може да се сравнява с населението на големите страни - такива като Руската федерация, например.


Индия вече се движи с огромни крачки към радикални, дълбоки промени в социалната структура на своите граждани - такива мащабни програми като "Интелигентни градове" е индикатор за далновидността на индийското ръководство, желанието да се изгради едно голямо бъдеще за страната.

Тъй като тази дискусия е посветена на пътната карта за стратегическото развитие на страната, бих искал накратко да очертая концепцията за бъдещото развитие под името "От Интелигентни градове" - към "Интелигентна държава", в основата на която е мрежата от построени линейни "Интелигентни градове" по протежението на транспортни комуникации от естакаден тип.

"Smart Linear City" (SLC) - напълно пешеходен град - клъстер, опъната в една линия на стотици километри. Клъстер, с диаметър от около километър - жилищен, промишлен, образователен, търговски, спортен или смесен, до 6 хиляди жители - ще бъде построен в логиката на ходене пеш, което е в рамките на 500 метра от центъра. В центъра се поставя доминантата - високо здание с държавни институции и учреждения, през които преминават транспортни, енергийни и информационни комуникации Скай, поставени над земята, на "второ ниво", на височина от 10 метра или повече. Там също има станции за преминаване от градските трасета (скороста при тях е до 150 kм/ч), към високоскоростните междуградски трасета ( при скорост до 500 kм/ч), а вероятно и в бъдеще, подземни hypervelocity писти, поставени в предната вакуумни тръби (скорост до 1500 km / ч) и , возможно в бъдеще, хипер-скоростен транспорт в подземни вакумни тръби (до 1500 км/ч). 


Всеки клъстер е автономен - той е снабден със собствена енергия, вода и храна. Той не отнема нито един квадратен метър земя от природата - почвата под всяка сграда се премества върху плоския покрив на къщата, обогатена с плодороден хумус и на нея се насажда градина.

Къщите са предимно едноетажни, комфортни за живеене и достъпни по цена за семейство със средния доход. Дворът и градината на покрива на къщата ще бъдат достатъчни, за да се изхранват цялото семейство със здравословна, дори и лечебна храна.

Всеки клъстер е екологично чист и в органично съчетание с околната среда, при цялото природното разнообразие на Индия - в планините, горите, полетата, островите и крайбрежието. Всички отпадъци, с помощта на специализирани микроорганизми и с добавянето на друг балансиран органичен материал, включително - въглища, шисти, торф, в специални биореактори се превръщат в хумус - в плодородна почва. Отпадъците от един човек, преобразувани в почва, са в състояние да изхранят него и още един човек; на този принцип една крава е в състояние да изхрани не само себе си, но също така и повече от десет души.

Мрежата от интелигентни линейни градове, обхванали цялата територия на Индия, включително и в Хималаите, шелфа на Арабско море и Бенгалския залив, с дължина от 200 хиляди километра, ще заеме площ от 200 хиляди квадратни километра (около 1/16 на страната), където към средата на този век ще живеят и работят повече от един милиард души в комфортна обстановка. На останалите 15/16 от територията на страната ще бъдат възстановени древни пейзажи и те ще бъдат превърнати в резервати и светилища.

В такъв напълно пешеходен линеен град няма да има задръствания, смог, по пътищата няма да загиват хора. Децата няма да бягат боси по асфалта, а по тревата и родителите няма да се страхуват за живота им. Цялото население ще бъде заето предимно в сектора на услугите, в това число в отглеждането на естествена храна за семейството, всички ще бъдат здрави, добре нахранени и ще имат много свободно време, което може да бъде посветен на творчеството и самостоятелно развитие, тъй като работния ден ще бъде значително съкратен. Тук ще бъдат създадени стотици милиони високо платени работни места, благодарение на вътрешния интерес към едноетажни домове в Индия.


Както асансьорите във високи сгради са включени в цената на квадратен метър на жилищата, в интелигентния линеен град, SLC , ще бъдат построени не вертикални, а хоризонтални асансьори SkyWay, които ще бъдат включени в стойността на жилищни и инфраструктурни сгради и съоръжения. В този случай, цената на квадратен метър на жилища в такива градове, изградена изцяло на основата на друга, естествена логика, няма да бъдат скъпи, но напротив, с 25-30% по-евтино, отколкото стойността в традиционните градове.

Хоризонталните асансьори Sky Way ще бъдат по-евтини: 

  • 2-3 пъти от стойността на магистрали; 
  • 10-15 пъти от всички видове естакадни пътища - автомобилни и железопътни, включително високоскоростни, монорелсови, влакове на магнитна възглавница. По енергийна ефективност, те са уникални и с 2-3 пъти по-добри показатели от железопътния транспорт (включително трамвай и метро); 
  • 3-5 пъти по-добри от автомобилния транспорт; 
  • 5-7 пъти по-добри от въздушния транспорт и този на магнитна възглавница.

Необходимостта от ресурси по време на строителството, експлоатацията и поддръжката - метал, бетон, асфалт, изкопни работи и придобиване на земя - ще бъде 10 пъти по-малка, отколкото при прилагането на каквито и да било други транспортни и инфраструктурни решения.Тези пътища "Второ ниво" се строят за 100 години и практически не изискват обслужване и поддръжка. Те са далеч по-устойчиви, отколкото всяка друга традиционна и обещаваща транспортна система, към природни явления - земетресения, наводнения, цунами, проливни дъждове, ураганни ветрове, както и към вандализъм и терористични актове.

По своята същност, предложеното от SkyWay бъдещо виждане за "Интелигентна държава", не е просто транспортен, а инфраструктурен проект с развитие на недвижими имоти, така че той може да се реализира изцяло за сметка на населението чрез създаване на вътрешното търсене във всички области на икономиката - от селското стопанство и строителството до машиностроенето и електрониката.

Такава програма може да се осъществи поетапно до 2050. Първият етап - ние планираме тази година да започнем в Индия, в щата Джаркханд, изграждането на тестовия клъстер на интелигентен линеен град и тестови участъци на транспортните системи Sky Way, както и работа по концепцията за Транспортна система за "Интелигентен град", в град Дхармшала, щат Химачал Прадеш. 

Благодаря Ви за вниманието!Нашият девиз в компанията: 
"Строй Sky Way - Спасявай Планетата"

No comments:

Post a Comment